Nuffnang ads

Nuffnang ads..klik je..tak kena bayar pun..

Selasa, 2 Ogos 2011

Kajian dapati pengguna Internet Explorer miliki IQ yang rendah


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Satu kajian baharu mendapati para pengguna perisian Internet Explorer (IE) adalah bodoh kerana mereka memiliki purata tahap kecerdasan intelektual (IQ) cuma 80, lapor sebuah akhbar semalam.

Internet Explorer (IE) yang mula digunakan pada awal 1990-an merupakan sistem operasi komputer popular ciptaan firma Microsoft yang diterajui bilionair, Bill Gates.

Kajian tersebut dilakukan oleh firma perunding Kanada, AptiQuant yang menguji 101,326 orang berusia 16 tahun dan ke atas dari pelbagai negara termasuk AS, Kanada, Britain, Australia serta New Zealand.
Mereka diminta mengambil ujian IQ manakala sistem operasi dan lokasi komputer mereka direkodkan menerusi alamat protokol Internet (IP).

Kajian mendapati mereka yang menggunakan IE rata-ratanya hanya memiliki IQ cuma sekadar 80.
Menurut skala IQ, kepintaran manusia normal ialah 100 manakala angka 80 dan ke bawah menunjukkan seseorang itu mengalami terencat akal.

Kajian sama mendapati pengguna sistem operasi Firefox atau Google Chrome memiliki IQ melepasi tahap normal iaitu sekitar 110.

Pengguna sistem operasi Opera atau Camino dikategorikan sebagai paling bijak dengan tahap IQ sekitar 120.
Kajian tersebut merumuskan bahawa IE masih popular dalam kalangan jutaan pengguna kerana ia mudah dan seseorang itu tidak memerlukan IQ yang tinggi untuk menggunankannya.


p/s : nasib baik la aku tak guna IE ni..guna firefox n google chrome je..kalau x mesti tergolong dalam glongan IQ rendah..hehehe..tapi kajian ni tak tepat pun..


Sumber : Kosmo

5 comments:

norafmi berkata...

Sama la, PP pun guna Firefox & Goggle chrome... tp sbb lain, sbb guna IE intenet pc slow la..

http://aniesandyou.blogspot.com berkata...

leh caya ka?

org muo berkata...

ie kdg2 masih diperlukan jgk..cuma lembab sikit berbanding ggl & ggl crme

Fz27 berkata...

ana guna opera hahaha

miss lyzeer berkata...

boleh pulak buat kajian cam gitu..kecik hati org yg guna explorer..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...