Nuffnang ads

Nuffnang ads..klik je..tak kena bayar pun..

Khamis, 24 November 2011

Empat orang di Singapura cuba bunuh diri


SINGAPURA - Empat atau lima orang dilaporkan cuba membunuh diri di Singapura setiap hari.
Sekurang-kurangnya seorang berjaya. Doktor dan pekerja sosial perubatan berkata, mereka yang cuba membunuh diri kini merebak di kalangan lebih muda, lapor The Straits Times.
Harian itu menyebut Ketua Perkhidmatan Sosial Perubatan, Hospital Besar Singapura (SGH), Esther Lim sebagai berkata, masalah itu pernah menjejas orang-orang tua saja, tetapi pada tahun-tahun kebelakangan ini ia merebak di kalangan mereka dalam usia 30-an dan 40-an.
Bagi mereka, penyebabnya biasanya adalah perhubungan yang gagal dan hutang yang besar, kata beliau.
Kadar percubaan bunuh diri ini berdasarkan maklumat hospital. Hospital lebih besar seperti SGH dan Hospital National University (NUH), berkata mereka menangani satu kes sehari. Hospital kecil seperti Hospital Khoo Teck Puat menangani kes itu selang sehari. — Bernama

Alasan-alasan untuk membunuh diri (bukan sahaja di singapore..seluruh dunia)
Tidak adanya satu faktor tunggal yang dapat diterima sebagai sebab sejagat untuk membunuh diri. Bagaimanapun kemurungan merupakan fenomena yang paling biasa di kalangan mereka yang membunuh diri. Faktor-faktor yang berkait adalah seperti yang berikut:
  • Sakit (umpamanya sakit yang amat sangat atau penderitaan yang tidak dapat dirawat)
  • Tekanan (umpamanya kesedihan selepas kematian orang kesayangan)
  • Jenayah (umpamanya mengelakkan hukuman dan penyahinsanian, atau juga kebosanan pemenjaraan)
  • Penyakit jiwa dan ketakdayaan (umpamanya kemurungan, gangguan dwikutub, trauma, dan skizofrenia)
  • Kecederaan yang membawa bencana (umpamanya kelumpuhan, kecacatan, dan kekudungan)
  • Penyalahgunaan dadah
  • Persekitaran yang tidak menyenangkan (umpamanya penganiayaan seks, kemiskinan, ketiadaan tempat berteduh, diskriminasi, pembulian, ketakutan akan pembunuhan dan/ataupenyeksaan)
  • Kerugian kewangan (umpamanya ketagihan perjudian, pengangguran, kehilangan harta, kejatuhan pasaran saham, dan hutang)
  • Persoalan-persoalan seks yang tidak dapat diatasi (umpamanya lencongan seks,cinta yang tidak berbalas, dan keruntuhan perkahwinan)
  • Untuk mengelakkan rasa malu atau aib (umpamanya dalam ajaran Bushido, jika seseorang samurai gagal mempertahankan maruahnya, dia boleh mengambil jalan keluar dengan melakukan seppuku.)
  • Sikap suka ambil tahu (umpamanya keperluan untuk mengetahui keadaan selepas seseorang mati)
  • Kebosanan (umpamanya ketakpuasan terhadap kehidupan boleh mengakibatkan kes membunuh diri yang lebih terancang)

MEMBUNUH DIRI ADALAH DOSA BESAR

6 comments:

KhaiRin berkata...

org x de iman..mcm tu la

c'axoera berkata...

takde pedoman mmg gitu lahhh!

puteri kasih berkata...

tak pernah bersyukur dengan anugerah kehidupan yang telah diberi...sedangkan mereka yang sakit dan menderita ingin terus hidup. Ni yang sihat sejahtera dengan mudah je nak give up

BlogS of Hariyanto berkata...

bunuh diri itu ibarat menyiksa diri di dunia dan di akhirat :)

hati♡ berkata...

org yg tiada pegangan agama dlm hidupnya mmg akn mudah tjebak dgn pembunuhan diri sndiri..

sherlina halim berkata...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...